logo trans

BRC, IFS, HACCP en de Warenwet Hygiëne van levensmiddelen

Sinds 1996 geldt de Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen in Nederland. Bedrijven die eet- en drinkwaren bereiden, verwerken, vervoeren of behandelen, moeten volgens deze Warenwetregeling de eigen bedrijfsprocessen zodanig beoordelen en beheersen dat zij de veiligheid en deugdelijkheid van de producten kunnen garanderen. Het doel hiervan is om bedreigingen voor de gezondheid te voorkomen of te beperken tot een acceptabel niveau.

Het meten en beheren van temperaturen is essentieel bij het voldoen aan de richtlijnen omtrent HACCP, maar ook bij BRC en IFS. TService biedt verschillende producten die u hierbij kunnen helpen. Klik hier voor een kort overzicht van enkele eenvoudige oplossingen.

24 7 temperatuur minitoring


BRC en IFS versus HACCP

Kort samengevat is HACCP een specifiek systeem voor het beheersen van gevaren in de voedselproductie, terwijl BRC/IFS bredere normen zijn voor voedselveiligheid en kwaliteitsbeheer. Beide benaderingen zijn belangrijk voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en de keuze tussen HACCP en BRC/IFS hangt af van de specifieke behoeften en vereisten van een organisatie.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) en BRC (British Retail Consortium) / IFS (International Featured Standards) zijn beide kwaliteitsnormen die veel worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Hoewel beide normen gericht zijn op het waarborgen van voedselveiligheid, verschillen ze in hun focus, toepassingsgebied en acceptatie.
HACCP is een systeem dat zich richt op het identificeren, evalueren en beheersen van gevaren die van invloed kunnen zijn op de voedselveiligheid. Het is een preventieve aanpak die risico's analyseert en kritieke controlepunten identificeert waar maatregelen kunnen worden genomen om de gevaren te beheersen. HACCP is gebaseerd op zeven principes en wordt wereldwijd erkend als een basisvereiste voor voedselveiligheid.

BRC en IFS zijn daarentegen normen voor voedselveiligheid en kwaliteitsbeheer die bredere aspecten van de productie en distributie van voedingsmiddelen behandelen. Ze omvatten niet alleen de HACCP-principes, maar stellen ook eisen op het gebied van managementverantwoordelijkheden, productveiligheid en -kwaliteit, traceerbaarheid, leveranciersbeheer, documentatie, training en faciliteiten. BRC is ontwikkeld door de British Retail Consortium en is vooral populair in het Verenigd Koninkrijk, terwijl IFS van oorsprong Duits is en breder wordt erkend in Europa.
Een belangrijk verschil tussen HACCP en BRC/IFS is het toepassingsgebied. HACCP is van toepassing op alle bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, terwijl BRC/IFS vooral gericht zijn op voedingsmiddelenproductie en -distributie voor de detailhandel. BRC/IFS-normen hebben specifieke vereisten en criteria voor verschillende sectoren, zoals voedselproductie, verpakking, opslag en distributie.

Wat betreft acceptatie en certificering verschillen HACCP en BRC/IFS ook. HACCP kan door bedrijven intern worden geïmplementeerd en er is geen externe certificering vereist. Aan de andere kant vereisen BRC/IFS-certificeringen audits door externe certificeringsinstanties om te voldoen aan de specifieke normeisen. Deze certificeringen zijn belangrijk voor bedrijven die willen aantonen dat ze voldoen aan internationale normen en de eisen van hun klanten.

Het grote verschil tussen HACCP en BRC/IFS is de opbouw van de norm. BRC en IFS zijn checklijsten met concrete eisen en aanbevelingen. De normering met betrekking tot HACCP is wat minder concreet en geeft globale richtlijnen voor wat er beschreven en geïmplementeerd dient te zijn. Dit is vergelijkbaar met de wijze waarop de ISO 22000 norm is opgezet.

Vereisen temperatuur registratie bij BRC, IFS en HACCP

Zowel HACCP als BRC/IFS stellen eisen aan temperatuurregistratie om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen veilig worden opgeslagen, verwerkt en gedistribueerd. Hier zijn de algemene eisen voor temperatuurregistratie bij HACCP en BRC/IFS:

HACCP:

  1. Identificatie van kritische controlepunten (CCP's): Bij HACCP moet je de CCP's identificeren waar temperatuurcontrole van cruciaal belang is voor voedselveiligheid. Dit kunnen bijvoorbeeld koelkasten, vriezers, ovens of transportvoertuigen zijn.
  2. Vaststellen van kritieke limieten: Je moet de kritieke limieten voor temperatuur vaststellen voor elke CCP. Dit zijn de maximale en minimale temperaturen waartussen het voedsel veilig wordt gehouden. Deze limieten kunnen variëren op basis van het type voedsel en de opslag- of verwerkingsomstandigheden.
  3. Registratie van temperaturen: Je moet regelmatig de temperaturen bij de CCP's registreren. Dit kan handmatig gebeuren met behulp van temperatuurregistratieformulieren, thermometers of geautomatiseerde systemen. De frequentie van registratie kan variëren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om meerdere keren per dag te registreren, afhankelijk van de gevoeligheid van het voedsel.
  4. Monitoring en corrigerende maatregelen: Je moet ervoor zorgen dat de temperaturen binnen de kritieke limieten worden gehouden. Als er afwijkingen worden vastgesteld, moeten passende corrigerende maatregelen worden genomen, zoals aanpassing van de apparatuur, isolatie van het voedsel of het verwijderen van producten die buiten de veilige temperatuurzone zijn geweest.

BRC/IFS:
De temperatuurregistratie-eisen bij BRC/IFS zijn vergelijkbaar met die van HACCP, maar ze hebben meestal gedetailleerdere richtlijnen en specifieke vereisten voor registratie en monitoring. Enkele belangrijke aspecten zijn:

  1. Temperatuurregistratieprotocollen: BRC/IFS vereisen dat er gedocumenteerde protocollen zijn voor temperatuurregistratie, inclusief de frequentie van registratie, de gebruikte meetapparatuur en de procedures voor het omgaan met afwijkingen.
  2. Kalibratie van meetinstrumenten: De gebruikte meetinstrumenten moeten periodiek worden gekalibreerd om nauwkeurige metingen te waarborgen. Dit kan worden gedaan met behulp van gecertificeerde temperatuurkalibratieapparatuur.
  3. Registratiedocumenten: BRC/IFS vereisen dat de temperatuurregistraties worden gedocumenteerd en bewaard. Deze documenten moeten traceerbaar zijn en gemakkelijk toegankelijk zijn voor audits.
  4. Verificatie en validatie: Naast registratie moet je ook periodieke verificatie- en validatieactiviteiten uitvoeren om te controleren of het temperatuurregistratiesysteem effectief is en betrouwbare resultaten oplevert.

 

Wanneer u tijd (en dus geld) wilt besparen bij het meten van temperaturen, overweeg dan het gebruik van een eenvoudige temperatuurlogger. Deze meet tijd en temperatuur over een langere periode en kan een automatisch overzicht genereren, zodat u bij een HACCP-audit direct over de vereiste gegevens beschikt.

Dankzij de voortgang van de techniek is ook professionele temperatuurmonitoring betaalbaar geworden voor het MKB. TService biedt met SenseAnywhere een systeem dat niet alleen automatisch 24/7 de temperatuur registreert, maar u daarnaast bij onjuiste temperaturen ook direct waarschuwt middels een alarm (e-mail of SMS).

BRC 24 7 temperatuur monitoring

IFS Food 24 7 temperatuur monitoring

IFS Logistics 24 7 temperatuur minitoring

HACCP 24 7 temperatuur monitoring

Advies op maat of bestellen?

Mail ons of bel +31(0)485 542626