Voedselveiligheid van horeca tot AGF

Vanuit de wettelijke eisen in de Warenwetregeling Hygiene van Levensmiddelen is elk bedrijf in Nederland dat zich met voeding bezig houdt verplicht een HACCP-analyse uit te voeren. Omdat dit voor veel bedrijven een moeilijke opgave is, heeft de overheid besloten om ook branchebrede HACCP-analyses te accepteren. Deze branchebrede HACCP-analyses worden "hygiënecodes" genoemd.

Het verschil is dat hygiënecodes een stuk eenvoudiger zijn, en echt minimaal. Een hygiënecode is een algemene inventarisatie voor alle bedrijven in een bepaalde branche (bijv. groente- en fruitteeltbedrijven, bakkerijen, ambulante handelaren en/of AGF-handelaren). In de hygiënecode staan aanwijzingen voor hygiënisch werken.

Bij het opzetten van een voedselveiligheidssysteem, ongeacht welke norm, dient altijd gebruik gemaakt te worden van eventueel aanwezige hygiënecodes. De hygiënecodes voor de diverse branches zijn te vinden in ons overzicht van de diverse hygiënecodes.